Odkaz na video: Philip K. Dick speech in Metz, France, 1977

Všechny tyto články, texty i videa se plně vztahují k pochopení (novo) gnosticismu Phillipa Kindreda Dicka a čtenář i divák se se tak může ponořit do jedné z moderních škol gnóze, do tzv. PhilDickian Gnosticism.

„Pokud se vám zdá tento svět špatný, měli byste vidět některé z dalších.“
Philip Kindred Dick ve videu přímo popisuje své vizionářské, mystické zážitky, které zažil v roce 1974 (mystika 2 -3 – 74 – komiks česky i anglicky zde – Philip Kindred Dick: 2 – 3 – 74 (komiks) po zubní chirurgii, a které zaznamenal ve svých rozsáhlých zápisech v časopise Exegeze (publikovaných ve zkrácené podobě jako Exegeze Philipa K. Dicka) a v románech jako VALIS a Božská invaze. V důsledku svých vizí Dick dospěl následně k přesvědčení, že „některá z mých fiktivních děl jsou v doslovném smyslu pravdivá,“ Naživo citoval zejména vize z románu Muž z vysokého zámku (up. ed. dnes existuje i seriál držící se v maximální verzi románu – The Man in the High Castle (TV seriál). Dále se vyjadřuje i k románu Kaňte, mé slzy, řekl policista, kdy tento román se zabývá alternativním světem – USA z roku 1974 kde je Amerika zpodobněna jako policejní stát. V příspěvku také zdůrazňuje že napsal oba romány „na základě útržkovitých zbytkových vzpomínek na hrozný otrocký státní svět.“ Ještě dodal, že si nepamatuje na minulé životy, ale „jiný, velmi odlišný současný život“.

Philip K. Dick speech in Metz, France, 1977

If You Find This World Bad, You Should See Some of the Others (The „Metz Speech“).
Dick goes on to describe the visionary, mystical experiences he had in 1974 after dental surgery, which he chronicled in his extensive journal entries (published in abridged form as The Exegesis of Philip K. Dick) and in works like VALIS and The Divine Invasion. As a result of his visions, Dick came to believe that “some of my fictional works were in a literal sense true,” citing in particular The Man in the High Castle and Flow My Tears, The Policeman Said, a 1974 novel about the U.S. as a police state—both novels written, he says, “based on fragmentary, residual memories of such a horrid slave state world.” He claims to remember not past lives but a “different, very different, present life.” (Philip K. Dick speech in Metz, France, 1977)

Napsat komentář